top of page
Alma

FI KVA, J-09 Syystuiskun Untuva - 5 kokeen ”Alma” – on poissa

 

Aikansa legenda on kliseinen sanonta, mutta sopii samaan lauseeseen puhuttaessa Syystuiskun Untuvasta. Se juoksi itsensä käyttövalioksi 4-vuotiaana ja kantaa edelleen meriittiä ainoana koirana, joka on tähän mennessä saavuttanut käyttövalion arvon 5 kokeella. Alman KAER-koehistoria on lyhyt, vertaansa vailla: NUO1 ja Junkkari voitto, AVO1, VOI1, VOI1, VOI1.

Alma oli vahvasta narttulinjasta ja sen emä Hillatar Liekki, oli tyttärensä lailla

Junkkari-voittaja. Mestarin loimet saivat päällensä myös Alman poika Junkkari-voittaja 2012 Gironin Tulilordi sekä tyttärensä, Niesta-voittaja 2014 FI MVA, FI KVA Gironin Telamiina. 

Almaa kouluttaessaan, sen omistaja ja ohjaaja, Mika Harju loi itselleen uuden tavan viedä pentukoiraa eteenpäin. Tästä tavasta hioutui tyyli, jota Harju käyttää itse koiriensa kanssa ja mitä hän koirankouluttajan työssään opettaa. Se loi tyylisuunnan mitä useat ohjaajat seisojapuolella käyttävät.

Alma oli lintujen kanssa varma sekä metsässä että pellolla. Sen vahvuus oli lintujen löytäminen ja niiden käsittelytaito. Tästä taidosta kertoo myös Alman maine vaikka tämän huvittavan tarinan muodossa: Alma kävi aikoinaan paljon fasaaneilla, peltopyillä ja lehtokurpilla herrajahdeissa. Mikan ja Alman piti syksyisenä aamuna lähteä fasaanijahtiin, mutta auto ei useista yrityksistä huolimatta käynnistynyt. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi soittaa ja ilmoittaa, että sinä päivänä tämän koirakko ei pääsisi paikalle. Puhelun jälkeen meni hetki ja jahtipaikasta tuli soitto. Alman kanssa useamman kerran jahdissa ollut tyytyväinen, asiakas, oli lähettänyt autonsa hakemaan koirakkoa kotoa. Jahtiin Alma saapui odotettuna, autonkuljettajan ajaman Jaguarin nahkaisella takapenkillä ylväästi istuen. 

Kotona Alma oli hyväntuulinen, lyhytkarvaisista saksanseisojista ja karkeakarvaisista mäyräkoirista koostuvan koiralauman johtaja, jolta tilanteen vaatiessa löytyi viimeinen sana. Se nautti läheisyydestä ja syrjäytti muut rapsutusten hakijat kiilaamalla itsensä törkeästi lähimmäksi. Ruoka oli Almalle tärkeä asia, niin tärkeä, että tilaisuuden tullen katosivat myös sille kuulumattomat eväät niin naapurikupista kuin pöydältä.

Huomasimme Almalla keväällä pienehkön, mutta nopeasti kasvavan nisäkasvaimen. Se osoittautui aggressiiviseksi ja uusiutui nopeasti leikkauksen jälkeen. Tämän syksyn linnustusreissu jäi Alman kohdalta toteutumattomaksi haaveeksi. Päästimme tytön ikuisille lintumaille kauniina kesäpäivänä. Jälkeensä se jätti vähintäänkin kokoisensa aukon, mutta vaalimme Alman - ja sen takana olevaa narttulinjaa Satawarman kasvatustyössämme.

24296279_1911410858873093_65127966070532

Charleswood Asterix

bottom of page